SKŁADNIKI:
1 duża kapusta pekińska,
5 papryczek chili,
2 ząbki czosnku,
1 czerwona papryka,
1 duża cebula,
100-150 ml sosu rybnego,
odrobina miodu,
3 płaskie łyżki soli,
2 szklanki wody mineralnej,
odrobina imbiru.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Na początku, zalewamy duży garnek wodą i dodajemy soli. Następnie kroimy w duże kawałki kapustę i wrzucamy do garnka. W proporcji, powinno być trochę więcej wody niż kapusty.
2. Kapusta powinna być słona, jeśli trzeba dodajemy soli. Po tym wkładamy kapustę do torebki foliowej, dobrze nadaje się do tego folie strunowe, następnie lekko ściskamy aby kapusta puściła sok. Zostawiamy na 24h w temperaturze pokojowej.
3. Następnego dnia wlewamy sok z kapusty do słoika. Składniki marynaty miksujemy; sos rybny, połowę czarwonej papryki, papryczki chilli, miód, starty imbir i czosnek.
4. Paprykę i cebulę kroimy w małe paseczki, dodajemy do kapusty. Tak przygotowane składniki zalewamy marynatą i zostawiamy w naczyniu na około 4-5 dni.
5. Gotowe danie najlepiej podawać jako dodatek do łagodnych potraw, ponieważ Kimchi ma ostry smak.
Kapusta KimChi
Przepis konkursowy ze strony
Komentarze
Nie wiem skąd ta posolona woda z kapusty, ale 5 dni w tak rozcieńczonej marynacie, to zdecydowanie za mało, żeby wyszło z tego porządne kimchi.
Osobiście polecam grubo mieloną paprykę gochugaru, używaną w większości przepisów na KimChi :) Pozdrawiam !
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.