SKŁADNIKI :
500g piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie paski
1/2 szklanki (120ml) bulionu drobiowego
4 łyżki sherry półwytrawnego
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
3 łyżki świeżego imbiru, pokrojonego w cienkie słupki
2 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki sosu ostrygowego
liście kolendry, drobno poszatkowane
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Na patelni wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego. Do woka dodajemy 500 gram piersi z kurczaka, pokrojonych w cienkie paski, oraz 3 łyżki świeżego imbiru pokrojonego w cienkie słupki. Całość smażymy mieszając, aż mięso się podsmaży a imbir puści soki.
2. Po około 3 minutach smażenia, do kurczaka dodajemy 3 łyżki sosu ostrygowego, 4 łyżki półwytrawnego sherry oraz pół szklanki bulionu drobiowego (120ml). Całość dokładnie mieszamy, a następnie kurczaka dusimy przez około 4 minuty.
3. Po upływie 4 minut, w małej miseczce mieszamy 2 łyżeczki mąki kukurydzianej wraz z niewielką ilością wody. Wymieszaną mąkę z wodą dodajemy do woka.
4. Całość mieszamy i podgrzewamy aż sos się zagęści. Na koniec kurczaka w sosie imbirowym podajemy wraz z ryżem jaśminowym. Porcję dekorujemy liśćmi kolendry, oraz czerwoną papryczką chilli.
Przepis Video :
Kurczak w Sosie Imbirowym