SKŁADNIKI :
7 dużych krewetek
2 limonki
1 łodyga trawy cytrynowej
2 plasterki galangalu
2 liście limonki kaffiru
1 łodyga kolendry
2 liście kolendry
4 papryczki chilli
100g pieczarek
150ml mleka
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju chilli
300ml bulionu drobiowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W garnku rozgrzewamy wodę, w której następnie przygotowujemy bulion drobiowy. W między czasie obieramy krewetki ze skorupek.
2. Do zupy dodajemy zmiażdżone papryczki chilli, pokrojony korzeń galangalu, drobniej pokrojoną trawę cytrynową oraz liście limonki kaffiru. Całość doprowadzamy do wrzenia.
3. Po kilku minutach, do gotującej się zupy dodajemy wcześniej obrane krewetki i pokrojone grzyby (mogą być pieczarki). Zupę gotujemy przez chwilę pod przykryciem.
4. Po chwili gotowania do zupy dodaję sos rybny, odrobinę soli do smaku, 2 łyżki oleju chilli, sok z wyciśniętej limonki. Pod koniec przygotowywania zupy dodajemy pół szklanki mleka. Mieszamy wszystkie składniki. Na sam koniec do garnka dodajemy liście kolendry. Po wymieszaniu Tajska zupa Tom Yum Kung jest gotowa do podania. Smacznego :)
Przepis Video :
Zupa Tom Yum Kung
Komentarze
Zupka G-e-n-i-a-l-n-a!!!!!!!!
Ps. Tylko zamiast 4 papryczek chili dałem 2 na pół litra bulionu i było ostro nawet jak na standardy poza-polskie:): ):):):):)::):)
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.