SKŁADNIKI :
200 g piersi z indyka
pół papryki czerwonej, żółtej oraz zielonej
1 pomidor
1 łyżka oleju kokosowego
25 g pasty holy basil
1 łyżeczka imbiru
1 cebula
400 ml mleka kokosowego
400 ml wody
2 liście limonki Kaffir
sok z połowy limonki
1 łyżka sosu rybnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Pierś z indyka myjemy i kroimy na słupki. Następnym solimy i smażymy na oleju kokosowym. Pierś odstawiamy, później będziemy ją dodawali do zupy.
2. Trzy rodzaje papryki kroimy w słupki.
3. Pomidor sparzamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w słupki.
4. Imbir drobno siekamy a cebulę kroimy w słupki.
5. W garnku rozpuszczamy olej kokosowy po czym dodajemy pastę holy basil. Chwilę podsmażamy.
6. Następnie wrzucamy cebulę oraz imbir. Wszystkie składniki mieszamy i chwilę podsmażamy na małym ogniu.
7. Kolejnym składnikiem który dodajemy są kolorowe papryki. Chwilę dusimy co jakiś czas mieszając.
8. Następnie wrzucamy wcześniej podsmażonego indyka.
9. Do wszystkich składników dodajemy mleko kokosowe, wodę oraz liście limonki Kaffir. Doprowadzamy do zagotowania.
10. Po zagotowaniu dodajemy wcześniej przygotowanego pomidora, sok z linki i sos rybny. Całość chwile gotujemy i podajemy.
Zupa z Indykiem, Liśćmi Limonki Kaffiru w Mleku Kokosowym