SKŁADNIKI :
500g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości),
3 starte ząbki czosnku,
3 starte korzenie imbiru,
2 łyżki sosu sojowego,
1/5 łyżki stołowego białego wina,
1 plaster ananasa,
pieprz i sól do smaku,
mąka pszenna do obtoczenia,
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Mięso kroimy w grubszą kostkę i wkładamy do woreczka (lub miski) foliowego.
2. Następnie dodajemy dwie łyżki sosu sojowego, wino, czosnek, imbir i starty plaster ananasa.
3. Wszystkie składniki wymieszać razem w woreczku. Następnie wstawiamy na 3 godziny do lodówki.
4. Kawałki kurczaka obtoczyć w mące pszennej. Po czym smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Po smażeniu odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Można podawać z ryżem i dipem. Smacznego :)
Japoński Kurczak Karaage
Przepis z bloga: Mirabelkowy
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.